Olomoucké tvarôžky Malé

100g
,

Tuky: 0,4 g
Sušina min. 34 %
Soľ: 4,5 g

Rozšírené informácie

EAN MO balenia: 85905689
Hmotnosť v g: 100
Sklad. teplota v °C: 4 – 8
Obsah tuku v %: < 5 %
MO balenie: fólia

VO balenie: karton
VO balenie hmotnosť v kg: 1.4kg
VO balenie počet v ks: 14ks

Zloženie a výživové údaje

Zloženie: tvaroh, jedlá soľ, regulátory kyslosti E500, E170, mliekarenské kultúry

Popis:
Odtučnený syr zrejúci pod mazom
Výrobok je bez lepku
Výrobok s nízkym obsahom laktózy: priemerne 0,01%
Výrobok s nízkym obsahom tuku: max. 0,4%
Sušina min. 34 %
Soľ: max. 5,5%

Výživové údaje na 100 g výrobku:
Energia 541 kJ/127 kcal
Tuky 0,4 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 2,6 g
z toho cukry 2,6 g
Bielkoviny 28 g
Soľ 4,5 g

Rady / Tipy / Triky

Olomoucké tvarôžky nazývané aj kvargle, quargel, syrečky, syrčeky pod chráneným zepemisným označením Olomoucké tvarůžky:

Olomoucké tvarôžky sú prírodným syrom, ktorý dozrieva pod mazom za spoluúčasti špeciálnej bakteriálnej mikroflóry.
Ich základnou zložkou je kvalitný netučný tvaroh vyrobený z pasterizovaného kravského mlieka tradičným spôsobom. Vyrábajú sa vo forme venčekov, tyčiniek, kúskov a klasických koliesok, používajú sa aj ako doplnková surovina do tavených syrov, rolád, fašírok ………
História vzniku tohto „labužníckeho skvostu“ siaha do polovice 15.storočia. Do 19. storočia boli vyrábané v okolitých obciach pri Olomouci pod názvom selské syrečky. Svoj súčasný názov si vyslúžili predajom na Olomouckých trhoch.
Josef Wessels je zakladateľom manufaktúry v Lošticiach a o zásadný rozvoj sa zasadil jeho syn Alois Wessels, ktorý manufaktúrnu výrobu premenil na továreň v roku 1892.
Súčasná produkcia originálnych Olomouckých tvarôžkov pochádza z Loštíc pri Olomouci , kde má už viac ako 140 ročnú tradíciu a nesie iniciály zakladateľa Aloisa Wesselsa – A.W.

 

Skladovanie v domácnosti:

Najlepšie je ich uložiť bez obalu v kameninovej nádobe alebo sklenenej miske, prekryté mokrou tkaninou v chladnej miestnosti (špajzi) alebo v chladničke pri teplote 4 – 8º C. Tvarôžky zrejú od povrchu do stredu hmoty. V zrelom stave majú zlatožltý povrch, konzistenciu tuhého cesta a po rozkrojení by nemali mať na reze tvarohovú štruktúru.
Gurmáni, ktorí obľubujú tento syr v zrelšom stave alebo skôr v prezretejšom, môžu dať prednosť vyzrievaniu uskladnením na teplejšom mieste miesto chladničky.
Veľmi dôležité je, aby syr necestoval z chladničky do tepla a späť do chladničky. Týmto dôjde k zarazeniu zracieho procesu a tvarôžky sa môžu začať roztekať.

 

Základné fakty: • Nízky obsah tuku – priemerne len 0,4 % tuku • Nízka kalorická hodnota – 541 kJ/127 kcal • Vysoký obsah bielkovín – 28 g• Obsahujú minerály – vápnik, fosfor • Neobsahujú geneticky modifikované suroviny • Neobsahujú syridlá, farbivá, arómy, ani stabilizátory • Sú bezlepkové

 

Použitie:

Tvarôžky majú v domácnosti široké využitie ako v studenej tak v teplej kuchyni.
Môžu sa použiť ako lahodný a zdravý predkrm, výborný „zákusok“ k pivu, na pomazánky, smaženie, ako chutná večera so studeným mliekom, aj ako jedinečný doplnok hlavného jedla.
Najlepšie inšpirácie nájdete v receptoch :-): recepty

 

Tipy na výlet:

* návšteva múzea Olomouckých tvarůžků v Lošticiach
* návšteva cukrárne na námestí v Lošticiach
* účasť na tvarôžkovom festivale v Lošticiach
* návšteva reštaurácie na Růžku alebo U Coufala

Viac

Pravé olomoucké tvarôžky majú tiež niektoré pozoruhodné vlastnosti týkajúce sa ich zloženia a vplyvu na organizmus človeka:

  • pozitívny vplyv na reguláciu tráviacich procesov v čreve
  • výraznú, lahodnú chuť /napriek charakteristickej vôni/ a úplnú stráviteľnosť
  • nízku hladinu cholesterolu
  • obsahujú probiotiká

Tvarôžky môžu konzumovať všetci bez ohľadu na vek a zdravotný stav. Sú ľahko stráviteľné, nezaťažujú zažívací trakt a ich chuť je nenapodobiteľná. Možno ich odporučiť diabetikom, ľuďom so zvýšenou hladinou cholesterolu, hypertonikom, ľuďom, ktorí majú problémy so štíhlou líniou.

Posledné roky sa stali jedným z potravinárskych reklamných hitov probiotiká. Je známe, že ich obsahujú jogurty, kefíry, acidofilné mlieka. To, že sú prítomné v tvarôžkoch vie už málokto.

Probiotiká sú baktérie, ktoré po osídlení zažívacieho traktu zohrávajú mnoho významných úloh. Normalizujú črevnú mikroflóru, podporujú imunitný systém, znižujú možnosť alergizácie ľudského organizmu, neutralizujú účinky karcinogénov, zlepšujú trávenie, druhotne zlepšujú vylučovanie cholesterolu z organizmu, podporujú črevnú peristaltiku, odďaľujú starnutie. Všetci vieme, že ich obsahujú jogurty, kefíry, acidofilné mlieka. Ich prítomnosť v tvarôžkoch je však  málo známa.

Ich charakteristickú vôňu možno eliminovať namáčaním v stolovom oleji.

V tabuľke je uvedený pre porovnanie obsah niektorých základných živín v najrozšírenejších syroch na trhu na 100 g výrobku

Tuky Bielkoviny Energia Sacharidy Cholesterol
/g/ /g/ /kcal/ /g/ /mg/
Tvarôžky 1 29 129 1 1
Jogurt ovocný 3,8 4,8 122 18,7
Jogurt biely 4,5 5,7 100 9,7
Eidam 30% 14 30 1102 1,4 37
Hermelín 22 20 1225 1,4 54
Niva 50% 27 21 1550 1,4 63
Apetito 36 11 1540 2,3 74

 

Ako vidieť z uvedenej tabuľky vyplýva, že pravé olomoucké tvarôžky sú priam predurčené v kombinácií s ďalšími nízko kalorickými potravinami k očiste organizmu ako doplnková zložka diét.