GHEE Prepustené maslo
400g
Tuky: 99 g
Soľ: 0,01 g
Rozšírené informácie
EAN MO balenia: 8588000780099
Obsah tuku v %: 99%
Hmotnosť v g: 400
Sklad. teplota v °C: 2 – 8*
MO balenie: sklenená banka
VO balenie: kartón
VO balenie hmotnosť v kg: 1,2 kg
VO balenie počet v ks: 3 ks
Zloženie a výživové údaje
Zloženie: maslo z pasterizovanej smotany
Popis: tepelne spracované a upravené kravské maslo.
U výrobku dochádza technologickým spracovaním pri výrobe k rozštiepeniu mliečnych cukrov, tým sa stáva bezlaktózovým.
Maslo Ghee je vhodné na tepelné spracovanie ale aj na chlieb či hrianku. Viac v sekcii Rady Tipy a Triky.
Výrobok je bez laktózy.
Tuk: 99 %
Výživové údaje na 100 g výrobku: | |
Energia | 3678 kJ/878 kcal |
Tuky | 99 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 72 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bielkoviny | 0 g |
Soľ | 0,01 g |
Rady / Tipy / Triky
Maslo Ghee nazývané aj Ghí alebo prepustené maslo
Jeho počiatky siahajú až do starovekej Indie. Patrí medzi najlepšie a najľahšie stráviteľné tuky pre všetkých – deti aj dospelých, pre ľudí s tráviacimi problémami a citlivým žalúdkom, pre populáciu intolerantnú na laktózu.
Ako sa vyrába?:
základom a najdôležitejšou surovinou je kvalitné maslo.
V našom prípade sa jedná o maslo vyrobené na Orave v mliekarni Orava Milk v obci Leštiny, z mlieka, ktoré sa vyprodukovalo na Orave a Liptove.
Maslo je naporcované na menšie kúsky. Za pomalého zahrievania sa na povrchu začne postupne vytvárať biela pena. Pena sa zozbiera a maslo sa varí do vyčistenia a do prebublania. Po odstavení sa nechajú usadiť netukové zložky na dne a ešte teplé maslo sa precedí cez hustú tkaninu do pripravených nádob. Maslo má zlatistú alebo sýto žltú farbu.
Základné fakty:
Ghee je zdroj:
** vitamínov A,D,E,K dôležitých pre stavbu kostí, imunity a podpory mozgu, Omega 3 a 6 mastných kyselín a potrebnej CLA. Na vstrebanie vitamínov je potrebný tuk a ten je Ghee 🙂
** minerálov vápnika, horčíka, draslíka, fosforu, sodík, zinok, fluorid, selén
** antivirálnych a antivírusových účinkov
* vhodné pre intolerantných na laktózu – pri výrobe sa mliečne zložky oddelia a vzniká vyše 99% čistý maslový olej
* má vysoký tepelný bod prepálenia – bežné oleje a iné tuky sa prepália cca od 190°C do 230°C. Ghee má tento bod až 252°C
* je vhodné na teplú aj studenú kuchyňu, hlavne na vyprážanie, ale aj ako základ na všetky pokrmy pripravované na tuku alebo natreté na chlieb či topinku a ochutené bylinkami
* podporuje tvorbu žalúdočných kyselín, urýchľuje trávenie a pomáha vylepšiť črevnú mikroflóru a tým aj zlepšuje pravidelnú stolicu
* má kozmetické aj zdravotné účinky – opuchy, popáleniny, zápaly – potieraním postihnutých miest zmiernime priebeh a urýchlime regeneráciu
* nemusí sa skladovať v chlade a má „neobmedzenú“ záruku
Využitie v kuchyni:
* cibuľové základy pod mäso, na dusenie zeleniny
* na opečenie rýb na panvici či pekáči – dokonalá chuť a harmónia
* ako základ na polievky, hlavne strukovinové ale aj dochutenie hotových polievok – 2-3 čajové lyžičky
* prípravu rizota, koláčov ….. proste fantázii sa medze nekladú.
Ak máte námety alebo objavíte ako sa netradične dá využiť maslo Ghee, poteší keď sa s nami a našimi čitateľmi podelíte o svoj tip.
Toto maslo už využívajú aj mnohé reštaurácie pri príprave jedál, čo je veľmi pozitívny krok pre naše zdravie.
Tip na výlet: návšteva artikulárneho kostola v obci Leštiny (Dolný Kubín)